Onmiddellijk ophalen
in de winkel
Haal vanaf nu je producten op in deze winkel
De tijd dat mountainbikehelmen ouderwets en ongezellig waren, is al lang voorbij. Tegenwoordig zijn MTB-helmen licht, comfortabel, goed geventileerd en zien ze er goed uit. Maar bovenal maakt de MTB-helm een groot verschil. Het zorgt ervoor dat je rit op de mountainbike zo veilig mogelijk is.
Mountainbikehelmen zijn verkrijgbaar in allerlei ontwerpen, talloze kleuren en een breed scala aan materialen. Van MTB endurohelmen tot integraalhelmen: we laten je zien welke helmen er zijn, leggen de verschillen uit en beantwoorden veelgestelde vragen. Zo helpen we je de juiste mountainbikehelm voor jou te vinden.
Veiligheid staat op de eerste plaats en een helm draagt aanzienlijk bij tot je veiligheid. Uit studies blijkt het dat een fietshelm meer dan 80 procent van de ernstige hoofdletsels voorkomt. Vooral bij het mountainbiken wachten je allerlei gevaren. Gladde stenen, scherpe takken of plotselinge stappen kunnen je snel ten val brengen. Als je een MTB-helm draagt, is de kans veel groter dat het slecht afloopt. Een mountainbikehelm zorgt ervoor dat het plezier van het fietsen altijd voorop staat. Afgezien daarvan zijn er tegenwoordig geen redenen meer om geen helm te dragen: fietshelmen zijn licht, goed geventileerd en zien er gewoon cool uit.
Je hebt besloten een nieuwe MTB helm te kopen? Perfect, je bent aan de veilige kant. Nu moet u alleen nog de juiste helm voor u kiezen. Het is echter niet altijd gemakkelijk om alle verschillende helmcategorieën bij te houden. De categorieën "MTB-helm voor dames" of "MTB-helm voor kinderen" spreken voor zich. Maar heb je een integraalhelm nodig? Is een dirt helm, een enduro helm, een all-mountain helm of een downhill helm de juiste voor jou? We belichten de jungle van helmen:
Hou je van dirt jumps of sta je vaak op een pump track met je mountainbike? Dan is een dirt helm iets voor jou. Dirt helmen hebben een zeer uniek ontwerp en een onmiskenbaar uiterlijk. Hun ronde vorm zonder veel ventilatiegaten en zonder helmvizier ziet er cool en modern uit. Daarom houden veel kinderen en jongeren van deze helmcategorie.
Een dirt helm is ontworpen voor de speciale eisen van jumplines. De buitenkant is bijzonder robuust en duurzaam. Hij is glad en glijdt daarom bijzonder goed over de meestal klei- of asfaltbanen. Sommige dirt helmen zijn tot diep in de nek doorgetrokken om bijzonder goede bescherming rondom te bieden. Ondanks hun frisse uiterlijk maken de dirt helmen ook gebruik van de nieuwste technologieën. U hoeft dus niet in te leveren op veiligheid. Aangepaste verstelmogelijkheden en bewezen veiligheidsvoorzieningen zoals het MIPS-systeem zijn ook beschikbaar voor dirt helmen.
Full-face helmen verschillen van een zogenaamde MTB-helm door de extra kinbalk. Een integraalhelm biedt nog meer veiligheid en bescherming voor het hele hoofd. Daarom is een integraalhelm zinvol wanneer u aan bijzondere risico's wordt blootgesteld. Dit kan het geval zijn bij dirt jumping, een bezoek aan een bike park of bij een downhill race. Full-face helmen zijn zelfs verplicht voor veel enduro wedstrijden.
Voor normaal MTB-gebruik is een normale helm meestal voldoende. Deze helmen zijn nu zo veilig dat je zonder zorgen op tournee kunt gaan. Een MTB-helm is de beste keuze voor je als je toch niet racet en niet rondhangt in fietsparken.
Als je niet zeker bent, is er nog een andere optie: er zijn integraalhelmen met een afneembare kinbalk. Dergelijke hybriden zien eruit als een volwaardige downhill helm en zijn meestal net zo veilig. Ze kunnen echter in een paar stappen worden omgebouwd tot een halfschaalhelm. Je hebt dus twee helmen in één: Downhill klik je op de kinbalk en geniet je van maximale veiligheid. Bergop verdwijnt de kinbeugel in de rugzak en heb je een lichte, goed geventileerde halfschaalhelm op je hoofd.
All-mountain helmen zijn gemaakt voor typisch allround gebruik. Maak je graag lange tochten en ben je meer geïnteresseerd in plezier dan in technische uitdagingen? Dan is deze helmcategorie de juiste voor jou. Allmountain MTB-helmen bieden de beste mix van comfort, laag gewicht en goede ventilatie. Om ervoor te zorgen dat de helm goed past, hebben all-mountain helmen ook beproefde verstelsystemen. Ze zorgen ervoor dat de helm niet wegglijdt en dat je altijd goed beschermd bent. Sommige all mountain helmen hebben een verwisselbaar vizier: je kunt zelf beslissen of je de helm met of zonder vizier wilt dragen. De Fox MTB helm Speedframe is een typische helm in deze categorie.
Enduro-helmen zijn de juiste keuze voor wie harder wil rijden. Als geen enkele trail voor jou te snel, te steil of te technisch is, dan is deze helmcategorie iets voor jou. Enduro-helmen bieden een bijzonder goede bescherming. Ze zijn perfect voor gebruik in veeleisend terrein. Ze worden vaak diep in de nek getrokken om een goede bescherming rondom te bieden. Bovendien bieden sommige endurohelmen de volgende kenmerken:
Bij veel Enduro wedstrijden is een integraalhelm verplicht. Er bestaan speciaal voor dit doel Enduro-helmen met een full-face, waarvan de kinbalk kan worden verwijderd. Met zo'n helm voldoe je aan de regels voor het wedstrijdklassement. Voor de transfer secties haal je gewoon de kinbeugel eraf. Dan kan je genieten van het lagere gewicht en de goede ventilatie. De Bell MTB-helm Super DH is een typische vertegenwoordiger van dit helmtype. Bijna alle helmfabrikanten hebben echter een model met een afneembare kinband in hun assortiment.
Als je motto is "Hoger, sneller, verder", dan is een integraal- of downhillhelm de beste MTB-helm voor jou. Het biedt optimale bescherming en is ontworpen voor bijzonder harde schokken. In veel fietsparken en vooral bij downhill-wedstrijden is een integraalhelm verplicht. Voor maximale bescherming kun je niet zonder een integraalhelm.
Er is een ruim assortiment MTB-helmen voor kinderen. Dat is een goede zaak, want vooral kinderen moeten onderweg goed beschermd worden. Als de kleintjes nog leren fietsen, kunnen ze gemakkelijk verongelukken.
MTB-helmen voor kinderen zijn technisch vaak dezelfde als die voor volwassenen. Ze zijn echter ontworpen voor kleinere hoofden. Als het gaat om ontwerp en speciale kenmerken, komen helmfabrikanten tegemoet aan de voorkeuren van jonge shredders. Als je een kinderhelm koopt, zorg er dan voor dat de kinderen hem mooi vinden. Alleen dan zullen ze het graag dragen. Natuurlijk is de juiste pasvorm minstens zo belangrijk.
Om te begrijpen hoe een helm bescherming biedt, moet je eerst weten hoe hij in elkaar zit. Moderne MTB-helmen worden gemaakt volgens het zogenaamde in-mold proces. Deze helmen hebben een schokabsorberende binnenkant die meestal gemaakt is van EPS-schuim. Een hardere buitenkant biedt extra bescherming tegen schokken. Beide lagen worden samen gebakken onder hoge druk en hitte in het in-mold proces. Dergelijke helmen zijn state of the art en bieden een betere impactbescherming bij een lager gewicht dan helmen van andere ontwerpen. Als je valt, verdeelt de buitenschaal van de helm de impactdruk over een groter gebied. De eigenlijke schokdemping is dan de taak van het EPS-interieur.
Wil de helm optimale bescherming bieden, dan moet hij perfect passen. Moderne helmen hebben hiervoor geschikte verstelsystemen. Ze kunnen gewoonlijk met één hand worden bediend door aan een wiel achterop de kop te draaien. De helm omhelst dan je hoofd en zit als een tweede huid. Extra bescherming wordt geboden door de kinbanden, die verkrijgbaar zijn met een klassieke kliksluiting of met moderne magneetsluitingen.
Er zijn bewezen technologieën die de veiligheid van de MTB-helm meetbaar verbeteren. Een van de bekendste heet MIPS. MIPS staat voor "Multi-Directional Impact Protection". Dit betekent: MIPS beschermt je beter bij alle valpartijen die een draaiende beweging veroorzaken. Dit is het geval met de meeste onvrijwillige landingen. MIPS heeft veel ontwikkelingswerk gekost, maar de manier waarop het werkt is nog steeds eenvoudig te begrijpen. Aan de binnenkant van de helm is een plastic schaal bevestigd. En het is niet vast, maar zwevend. Deze schaal kan dus tegen de helm verdraaien. Dit is precies wat het doet bij een val. Het vermindert merkbaar de rotatiekrachten. MIPS is niet fabrikantgebonden. Je kunt MIPS-helmen kopen bij allerlei helmfabrikanten. De POC MTB helm Kortal Race is een klassieke vertegenwoordiger van MIPS helmen.
Er is een hele reeks testzegels voor mountainbikehelmen. ASTM is het zegel van de "American Society for Testing and Materials". Het is vooral te vinden op helmen uit de VS. De SNELL- en ANSI-normen komen ook uit de VS, en daarom zijn niet alle helmen volgens die normen gecertificeerd. Voor de Europese markt zijn de CE-markering en de EN1078-norm doorslaggevend. Elke helm moet deze keurmerken dragen, evenals het GS-keurmerk voor geteste veiligheid.
Het belangrijkste is dat je helm je past. Daarvoor heb je een meetlint nodig. Gebruik het om de omtrek van je hoofd te meten. Plaats het meetlint in het midden van je voorhoofd en laat het rond je schedel lopen. Je hebt je persoonlijke hoofdomtrek al bepaald en kunt de juiste helmmaat bestellen. Maak je geen zorgen: aangezien alle helmen binnen een bepaald bereik kunnen worden afgesteld, is het geen kwestie van millimeters.
Al het andere hangt af van je persoonlijke voorkeuren:
Helaas is het antwoord op deze vraag ja. Dit geldt zelfs als je geen duidelijke schade aan de helm ziet. De reden hiervoor is eenvoudig: zodra de helm een klap heeft gekregen, is de materiaalstructuur binnenin onherroepelijk beschadigd. De binnenkant van de helm is speciaal ontworpen om te vervormen tijdens een val. Dit is de enige manier om de energie van de inslag onschadelijk te maken. Als je weer valt, heeft je helm deze mogelijkheid niet meer. Daarom moet je altijd je helm vervangen na een val.
Dit is niet de enige reden waarom je je helm zou moeten vervangen. Elke helm wordt ouder en daarmee ook zijn beschermende werking. Na uiterlijk vijf jaar gebruik moet je jezelf trakteren op nieuwe hoofdbescherming - zelfs zonder val.
1. Allereerst moet je ervoor zorgen dat de helm de juiste maat heeft. We hebben hierboven al uitgelegd hoe dat moet. Dan kan je doorgaan met stap 2.
2. Zet de helm horizontaal op, zodat hij het achterhoofd maar ook het voorhoofd omsluit.
3. Stel nu het verstelsysteem van de helm in. Veel helmen hebben hiervoor een knop achter op het hoofd. Draai hem totdat de helm strak staat, maar nog steeds comfortabel aanvoelt. Als je naar voren leunt en de helm valt niet af, heb je alles goed gedaan.
4. Nu moet je de riem aanpassen. De twee bandjes die van de helm komen, moeten elkaar ontmoeten onder de oorlellen ter hoogte van het jukbeen. Als niets je knelt of hindert, is het correct.
5. Tot slot is er het kinbandje. Als je hem sluit, moet hij goed passen, maar je niet insnoeren.
Nu is je nieuwe mountainbikehelm perfect op jou afgestemd en ben je klaar om te gaan!
Filteren
Toon mij meer
Toon mij minder
Toon mij meer
Toon mij minder
Toon mij meer
Toon mij minder
Toon mij meer
Toon mij minder
3.2 - 719.99
Beste verkoop
Levering vanaf dinsdag
Beste verkoop
Levering vanaf dinsdag
Beste verkoop
Levering vanaf dinsdag
Beste verkoop
Levering vanaf dinsdag
Levering vanaf dinsdag
Levering vanaf dinsdag
Beste verkoop
Levering vanaf dinsdag
Levering vanaf dinsdag
Levering vanaf dinsdag
Levering vanaf dinsdag
Levering vanaf dinsdag
Beste verkoop
Levering vanaf dinsdag
Levering vanaf dinsdag
Levering vanaf dinsdag
Beste verkoop
Levering vanaf dinsdag
Levering vanaf dinsdag
Beste verkoop
Levering vanaf dinsdag
Beste verkoop
Levering vanaf dinsdag
Levering vanaf dinsdag
Beste verkoop
Levering vanaf dinsdag
Levering vanaf dinsdag
Beste verkoop
Levering vanaf dinsdag
Beste verkoop
Levering vanaf dinsdag