Hoe kies je een baanfiets?
Baanwielrennen is een speciale discipline omdat baanwedstrijden alleen worden gehouden in wielerbanen. Er zijn er meer dan honderd in Frankrijk (14 in Nederland en België), waarvan sommige overdekt zijn.
Het is een oude discipline, want ze was al aanwezig op de Olympische Spelen in Athene in 1896 en op de wereldkampioenschappen in Keulen in 1895.
De sport wordt beoefend op banen van beton, macadam of hout en de totale lengte van de baan, die lijkt op een ring (met twee parallelle rechte stukken en bochten aan de uiteinden), varieert afhankelijk van de velodroom (200m, 250m, 333m).
Op deze paden kunnen fietsers hoge snelheden bereiken tot 75 km/u.
De baanfiets, een specifieke fiets
Om op het circuit te rijden is een racefiets onpraktisch, terwijl een baanfiets voor dat doel is geperfectioneerd.
Deze fiets, die licht en rigide moet zijn, is meestal gemaakt van carbon (frame en wielen) en vertoont een aantal eigenaardigheden:
- Hij heeft geen freewheel of derailleur, maar een vast rondsel waardoor de fietser continu moet trappen om een abrupte stop en de daaropvolgende val te vermijden.
- Hij heeft geen remmen.
- Het minimumgewicht van de fiets is door de Union Cycliste Internationale vastgesteld op 6,8 kg.
De stijfheid van het frame is cruciaal om de schokken op te vangen die gepaard gaan met versnellingen. Daarom bestaan er baanfietsen uit één stuk, waarbij lasnaden worden vermeden om een grotere stijfheid en stevigheid te garanderen.
De wielen kunnen gespaakt zijn, met stangen, of lenticulair (volledig) voor een betere aerodynamica.
Baan: meerdere trainingen voor één discipline
Individuele snelheid
Na de kwalificatiewedstrijden zijn er snelheidswedstrijden tussen 2 tot 3 rijders over ongeveer 750 meter (2 tot 3 ronden), waarbij de winnaars zich kwalificeren voor de volgende fase. Vanaf de kwartfinales worden de renners beslist bnetussen twee winnende races. In deze zeer populaire wedstrijd observeren de renners elkaar, soms bijna watertrappelend, voordat ze aanvallen.
Teamsnelheid
De mannenwedstrijd vindt plaats in teams van 3 renners in 3 ronden. De eerste renner legt de eerste ronde af en rijdt weg, waarna de tweede renner de tweede ronde aflegt en de derde en laatste ronde overlaat aan de derde renner. De vrouwenwedstrijd gaat over 2 ronden met teams van 2 deelnemers.
De kilometer en 500 meter
Tijdritten van 1000 meter voor mannen en 500 meter voor vrouwen.
De Keirin
Deze race over 2.000 meter wordt beschouwd als de meest strijdlustige en fysieke. Het tempo van de 6-8 renners wordt geregeld door een motortrainer die tijdens de eerste 1400 meter progressief versnelt (van 35 tot 45 km/u) voordat hij op 600 meter van de finish afwijkt. In de laatste 600 meter wordt de race een klassieke snelheidsrace.
De individuele achtervolging
3.000 m voor vrouwen en 4.000 m voor mannen. Het principe: twee lopers staan tegenover elkaar aan elke kant van de ring, in het midden van elk van de twee rechte lijnen. Het doel voor elke renner is om de ander in te halen. Als een van de twee hem voor het einde van de afstand inhaalt, wordt de ingehaalde renner geëlimineerd. Als geen van beiden erin slaagt de ander in te halen, is de winnaar degene die de afstand in de kortste tijd heeft afgelegd. Hij mag dan in de volgende ronde met een andere tegenstander meedoen, enzovoort tot de finale.
De ploegenachtervolging
Alleen voor mannen. Deze wordt gereden in teams van 4 renners over een afstand van 4.000 meter en verloopt net als de individuele achtervolging, waarbij de renners van elk team elkaar afwisselen in elke bocht of halve bocht.
De puntenkoers
20 tot 30 renners leggen een maximale afstand van 30 km af. Om de 2 km worden punten toegekend aan de eerste vier. Punten worden dus toegekend aan elke tussensprint, elke winnende ronde en de eindsprint. Het eindklassement is gebaseerd op het aantal punten dat elke deelnemer tijdens de wedstrijd krijgt.
De Madison
Over een afstand van maximaal 50 km wordt deze race gelopen door teams van 2 mannen die om de beurt proberen een ronde voor te liggen op de andere teams. Om de 5 km worden punten toegekend aan de eerste 4 teams. Het eindklassement is eerst gebaseerd op de afstand (teams die om beurten een aantal rondes voor liggen) en daarna op de toegekende punten.
De scratch race
Maximale afstand van 10 km voor vrouwen en 15 km voor mannen. De renners vertrekken in groepen en het klassement wordt opgemaakt op de finishlijn.
Het omnium
Individuele wedstrijd die plaatsvindt over meerdere rondes van verschillende evenementen.
Motor-packed racing
Een uur racen of over 50 km, de race vindt plaats achter een motor.
Zesdaagse race
Zes dagen lang, met vaste rustperiodes, strijden teams van 2 renners in verschillende onderdelen. Deze 6 dagen vereisen veel uithoudingsvermogen, omdat beide rijders van elk team al die tijd rijden.