Hoe kies je jouw energiedrank?
Energiedranken - niet te verwarren met energiedranken die sterk worden afgeraden bij fysieke activiteit - stellen beginners en ervaren sporters in staat om tijdens de inspanning te hydrateren en na de inspanning te rehydrateren.
Lichaamsbeweging leidt namelijk tot een verlies aan water en mineralen dat moet worden aangevuld om uw prestatieniveau op peil te houden. Het is ook nodig om je vermoeidheid te compenseren en het risico op blessures of krampen te verminderen. Sportdranken, die vaak zoet zijn, zijn aangewezen tijdens en na een matige tot intense inspanning omdat ze gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen en je alle energie brengt die je nodig hebt!
Samenstelling en werkzame bestanddelen
De samenstelling van energiedranken is onderworpen aan de regelgeving van de Europese Unie, die garant staat voor kwaliteit en veiligheid. Ze kunnen bevatten (in een dosis van 500ml):
- Koolhydraten (glucose, fructose, maltodextrines): ter compensatie van vermoeidheid en om energie te leveren gedurende de inspanning (tussen 30 en 60 g per uur inspanning).
- Minerale zouten (natrium, magnesium, kalium): om de waterbalans van het lichaam op peil te houden, vooral natrium, dat het grootste verlies aan mineralen is tijdens het sporten (tussen 400 en 1100mg/l natrium, 56g magnesium, ongeveer 300mg kalium).
- Vitaminen (B, C, E): om de energie te herstellen (minimaal twee verschillende vitamines B).
- Antioxidanten: om op lange termijn in vorm te blijven (minstens 12 gram vitamine C).
Welk drankje voor welke inspanning?
Schrikt de markt van sportdranken je af? Geen paniek, wij zijn er om je door duizenden producten te loodsen en je te helpen de drank te kiezen die het meest geschikt is voor al jouw behoeften. Er zijn verschillende categorieën energiedranken, elk met zijn eigen voordelen:
- Zuiver water: voor een inspanning van korte duur (minder dan 1 uur) en van lage intensiteit.
- Isotone dranken worden aanbevolen bij een inspanning van 1 tot 1.30 uur met een gemiddelde intensiteit. Hun concentratie is identiek aan die van bloedplasma en compenseren dus op evenwichtige wijze het verlies aan water, koolhydraten en minerale zouten. Ze zijn in de vorm van energiepoeders op de markt.
- Hypotone dranken hebben een lagere natrium- en suikerconcentratie dan het lichaam. Zij compenseren dus alleen waterverlies, ten koste van suiker bij langdurige duursporten zoals MTB, omdat zij versterkt zijn met minerale zouten die de stabiliteit van het spijsverteringsstelsel in stand houden.
- Hypertonische dranken, daarentegen hebben een hogere concentratie natrium en suiker dan het lichaam: zij verhelpen dus verliezen van suikers in prioriteit, en minder water's. Het is in deze context dat uitdroging gebeurt. Daarom zijn ze aangepast aan een praktijk bij koud weer.
Onze tips
Energiedrankjes zijn een onmiskenbare troef voor een extreme training, dus hier zijn enkele tips om er het beste van te maken.
- Geef de voorkeur aan zuiver water boven energiedrankjes als je een beginner of gelegenheidssporter bent of als de inspanning kort is om het meeste uit je oefening te halen en weer in vorm te komen!
- Vermijd dranken met hoge fructose die gastro-intestinale problemen geven.
- Regelmatig hydrateren tijdens het sporten met warm -niet ijskoud- water om je prestaties te verbeteren.
- Probeer een energiedrankje nooit voor het eerst tijdens een wedstrijd of een groot evenement: probeer het tijdens de training.