Vergelijking en alles wat je moet weten over energiegels!
Bij duursporten heeft het lichaam verschillende energiebronnen nodig om een langdurige inspanning te kunnen leveren. Het wordt bijvoorbeeld sterk aanbevolen om tijdens een fietstocht om de 45-60 minuten wat te eten.
Populaire en handige energiegels, zoals van het merk Maurten, zijn erg in trek bij fietsers en hardlopers. Een kort overzicht van wat een energiegel is en waar je op moet letten bij het kiezen ervan.
Wat is een energiegel?
Een energiegel is in de eerste plaats een concentraat van energie (suikers, mineralen, vitaminen) dat gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen en vooral heel handig is in het gebruik. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een energiereep, is het niet nodig om te kauwen als je een gel inneemt. Dit betekent geen energieverlies door kauwen, geen kortademigheid en minder fouten door onoplettendheid.
Gels zijn niet alleen gemakkelijk mee te nemen maar je maakt ze ook heel gemakkelijk open. Als algemene regel geldt dat je bij lichamelijke activiteit elke 45 tot 60 minuten een gel moet innemen. Merk op dat het belangrijk is om daarna water of een energiedrank te drinken om je energie-opname te bevorderen.
Tijdens een wedstrijd of een lange training is het raadzaam vlak voor de start een antioxiderende gel te nemen zodat je minder snel last krijgt van krampen.
De verschillende energiegels:
Afhankelijk van het soort en de duur van de inspanning en de weersomstandigheden zijn er verschillende categorieën energiegels.
- Klassieke energiegels: koolhydraten, vitaminen en mineralen om een langdurige inspanning te ondersteunen.
- Vloeibare energiegels: deze klassieke gel is vloeibaar en kan worden gedronken, voor een nog gemakkelijker gebruik en opname.
- Antioxiderende energiegels: ze vertragen het begin van krampen door koolhydraten, vitaminen en mineralen te leveren. Neem deze in vóór de inspanning of bij het begin van de wedstrijd/training. Hieronder vallen gels met ten minste één van de volgende antioxidanten: vitamine C, E of zink.
- Biologische sportgels: deze gels leveren de belangrijkste energiebronnen door het gebruik van natuurlijke en biologische producten.
- Booster-energiegels: leveren een directe energiebron vóór een grote inspanning. Zeer nuttig voor een beklimming of een sprint.
- Sportgels met natrium: natrium onderhoudt de waterhuishouding van het lichaam. Heel handig als het erg warm is.
- Cafeïnehoudende energiegels: dezelfde effectiviteit als boostergels dankzij het gebruik van cafeïne. Deze gels kunnen ook nuttig zijn bij nachtelijke evenementen om je alertheid en concentratie te verhogen.
- Energiegummies: energiegels in de vorm van een snoepje. Ideaal voor mensen die de voorkeur geven aan stevige en zachte texturen.
Elementen waarmee rekening moet worden gehouden
Energiegels zijn er in verschillende vormen en voor verschillende doeleinden. De keuze van een gel is subjectief, dus houd rekening met de volgende criteria:
- De smaak: alle merken leveren vele smaken. Zoet, zout, gemengd fruit of neutrale smaak. Kies volgens je smaak en behoeften. Wij raden aan om verschillende smaken te kopen zodat het niet snel verveelt. Wij raden je ook aan om tijdens trainingen nieuwe smaken of merken uit te proberen. Neem bij wedstrijden alleen producten en smaken mee die je kent en die goed bevallen!
- De textuur: tijdens wedstrijden of intensieve trainingen verdienen vloeibare gels de voorkeur, omdat ze niet te lang in de mond blijven en sneller worden opgenomen. Voor mensen die willen kauwen of een meer consistente textuur in de mond willen, zijn klassieke gels of kauwgom geschikter. Houd er rekening mee dat je genoeg moet drinken na de inname van een gel.
- De verpakking: heel handig als je niet met een rugzak of volle zakken op pad wilt, zijn gels voor eenmalig gebruik in een klein formaat (tussen 20 en 30 gr). Een ander belangrijk aspect is hoe gemakkelijk het product te openen is. Afhankelijk van het merk is het openingssysteem verschillend: einde van de verpakking te verwijderen, al dan niet hersluitbare dop. Jij kiest welk systeem het beste bij je past. Gooi de lege gelverpakking echter niet weg in de natuur. Gels van meer dan 50 g zijn ontworpen voor meervoudige innames. Heel praktisch als je niet meerdere gels wilt meenemen. Ze zijn echter wel relatief omvangrijk en passen bijvoorbeeld niet onder een fietsbroek. Kies voor meervoudig gebruik een hersluitbare gel, anders zit de gel overal in je zak of tas.
Voedingsgegevens
Waarschijnlijk het belangrijkste. Verpakking en smaak zijn zeker factoren om rekening mee te houden, maar als je de gel niet verdraagt of als hij je niet genoeg energie geeft, is het niet echt effectief. Houd rekening met het volgende:
- Suikergehalte of glycemische index: malto, glucosestroop, dextrose of fructose... de lijst is lang! Het is belangrijk onderscheid te maken tussen snelle suikers (dextrose of fructose) voor korte of intensieve inspanningen en langzame suikers (bijv. malto) voor langdurige inspanningen.
- Mineralen: voor lange inspanningen of bij warm weer verdient een natriumrijke gel (zout) de voorkeur, omdat deze uitdroging en krampen vertraagt.
- Vitaminen: Vitaminen (vooral B) zijn essentieel voor de assimilatie van suikers en moeten dus aanwezig zijn. Ze zijn ook waardevol om het begin van krampen uit te stellen.
Samengevat
Energiegels zijn er in verschillende texturen, smaken en werkingen, afhankelijk van hun samenstelling. Energiegels zijn lichtgewicht, gebruiksvriendelijk en licht verteerbaar, en geschikt voor al je tochten. Wij raden ook aan deze gels te combineren met energiedrankjes om de energie-inname aan te vullen. We raden aan om tijdens de training veel gels te testen (verschillende merken, smaken, gewichten en energiesamenstelling) om de gel te kiezen die tijdens de wedstrijden het beste werkt.