Hoe kies je een GPS-horloge?
Wil je een GPS-horloge kopen of je oude horloge vervangen? Het is niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden in het enorme aanbod op de markt, dus hier volgen per discipline wat richtlijnen om je te helpen.
Afgezien van het uiterlijk en een eventuele merkbinding, zijn de belangrijkste criteria bij het kiezen van GPS-horloge hoe je het gaat gebruiken, wat het budget is dat je ervoor wilt uittrekken en wat je doel is.
GPS-horloge voor hardlopen
Als je een beginnend hardloper bent, zijn de volgende parameters van belang: afgelegde afstand, actuele snelheid, tempo (het aantal minuten per kilometer) en eventueel hartslag met een heupriem of polssensor. De meeste instapmodellen geven deze informatie en het is meer dan genoeg om je op weg te helpen.
Als je een loper bent op gemiddeld of gevorderd niveau en je loopt regelmatig, dan heb je een krachtiger horloge nodig met meer informatie over je trainingsgegevens. Met de horloges uit het midden- of hoge segment kun je sessies programmeren met bijvoorbeeld splittrainingen. Vervolgens kun je de intensiteit van je inspanning meten en de geregistreerde gegevens analyseren om je training te volgen en te optimaliseren: snelheid, HR, VO2max, herstel...
Voor lopers die van geavanceerde statistieken houden en hun training verder willen verbeteren, bieden horloges uit het hoogste segment, zoals de Garmin Forerunner 630, zeer uitgebreide meetgegevens over de grondcontacttijd, verticale trillingen, cadans en paslengte, de links-/rechtsbalans van de grondcontacttijd .... Dit type horloge meet ook de melkzuurdrempel, vermoeidheid van het lichaam en bevat een prestatie-indicator. Dit is het hoogste productsegment.
Met dit type horloge kun je ook een route opnemen en die vervolgens op een kaart bekijken en delen met je vrienden via apps als Strava, Runtastic... Leuk en motiverend!
Steeds meer merken bieden horloges met online verbindingen voor dagelijkse tracking van activiteiten en slaap, die je zowel in het dagelijks leven als bij het sporten gebruikt. Het is mogelijk om extra voorzieningen toe te voegen door het downloaden van apps (weer, vervuiling, pollenconcentratie, muziek...) die je kunt bekijken op je horloge dat via Bluetooth is verbonden met je smartphone.
Als je aan trailrunning doet, heb je een GPS-horloge nodig met extra functies voor lopen in de natuur, zoals een hoogtemeter voor het meten van het hoogteverschil, een navigatiesysteem met kaarten, een kompas en weerfuncties. Voor ultra-trailrunning zal de nadruk liggen op de gebruiksduur van het horloge.
GPS-horloge voor triatlon
GPS-horloges voor triatlon moeten de drie sportactiviteiten en overgangen kunnen meten. In plaats van een zwemmodus, een fietsmodus en een loopmodus, is er één modus die alle drie disciplines combineert. Het horloge moet waterdicht zijn en niet te groot, zodat het niet hinderlijk is wanneer je het pak tijdens een wedstrijd uittrekt.
Je hebt meetfuncties nodig voor de gemeenschappelijke onderdelen van de drie disciplines: tijd, actuele snelheid, tempo, afstand, hartslag en specifieke metingen voor elke discipline. Bij het zwemmen: de bewegingsfrequentie in het zwembad, maar ook in open water (zee, rivier, meer). Bij het fietsen: meting van cadans (pedaalsnelheid) en vermogen. Bij het hardlopen: cadans (aantal passen per minuut) en VO2max (ademhalingscapaciteit).
Sommige online horloges bieden de mogelijkheid om je dagelijkse activiteit bij te houden en slimme meldingen via Bluetooth te ontvangen wanneer ze met je smartphone zijn verbonden.
Multisporthorloges met GPS
Multisporthorloges met GPS hebben verschillende sportprofielen: hardlopen, loopband, trailrunning, wandelen, fietsen, baanwielrennen, zwemmen, skiën, snowboarden, fitness, golf, roeien... Voor elke training worden de benodigde gegevens gemeten: snelheid, afgelegde afstand, verbrande calorieën enz.
De meeste van de genoemde GPS-horloges voor hardlopen zijn ook geschikt voor fietsen en hebben fietsfuncties. Ze meten snelheid, tempo, afstand, vermogen, cadans, hartslag, VO2max en verbrande calorieën. Ze kunnen worden gecombineerd met cadans- en snelheidssensoren op een fiets.
Voor buitensporten heb je een horloge nodig met functies die rekening houden met de buitenelementen: barometer, hoogtemeter, kompas en navigatie naast de gebruikelijke zwem-, loop- en fietsfuncties.