Hoe kies je een mountainbikehelm?
Je helm is een essentieel onderdeel van het mountainbiken en kan je leven redden bij een zware val. Als de helm goed is aangepast aan je lichaamsbouw en correct is bevestigd, zal de helm bij een val vervormen om je schedel en gezicht te beschermen.
Algemene beginselen
Afhankelijk van de discipline worden verschillende soorten helmen aangeboden voor mountainbikers: van een zogenaamde 'klassieke' MTB-helm tot een bolle helm, en daarnaast de integraalhelm, voor liefhebbers van extra sensatie. Nieuwkomers zijn hybride helmen, die eruit zien als integraalhelmen, maar een afneembaar kinstuk hebben, waardoor het all-mountain helmen worden.
Helmen zijn hoofdzakelijk gemaakt van polystyreen en PVC, stijve maar broze materialen die zorgen dat de helm bij een val vervormt om het risico van hoofdletsel te beperken.
De prijzen variëren van 15 tot 500 euro voor de meest veeleisende fietsers.
De kwaliteit van een helm wordt bepaald aan de hand van normen: CE EN 1078, CPSC en AS. De norm CE EN 1078 is verplicht in Europa en al onze helmen zijn gecertificeerd.
Een helm kan minder effectief zijn als het niet de juiste keuze is, dus het is belangrijk deze tips te volgen om de juiste aankoop te doen.
Mountainbikehelmen voor verschillende toepassingen
De verwachtingen van fietsers ten aanzien van hun helm zijn verschillend, afhankelijk van hun toepassing. De verschillende soorten helmen dienen niet hetzelfde doel. Ze zijn meer of minder licht, luchtig of stevig.
Klassiekers
Klassieke mountainbikehelmen zijn populair vanwege hun lichte gewicht en ventilatie. Ze bieden effectieve bescherming voor de hele schedel, maar weinig of geen bescherming voor het gezicht.
Dit type helm is bijzonder geschikt voor beginners en liefhebbers van crosscountry.
All-mountain
All-mountain helmen, gebaseerd op hetzelfde principe als 'klassieke' helmen, bieden een betere bescherming van de nek omdat ze aan de achterzijde van de schedel langer zijn.
Ze zijn iets minder licht, maar net zo goed geventileerd. Zij worden dan ook vaak gebruikt bij ritten in de bergen. Tot deze groep behoren modellen als Fox Flux.
Bolhelmen
Bolhelmen zijn zwaarder en vaak minder goed geventileerd dan de klassieke mountainbikehelmen.
Ze zijn meer geschikt voor gebruik op straat en in skateparken. Ze bieden meer veiligheid voor het achterhoofd zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke urban fashionstijl. Dit type helm is zeer populair bij alle liefhebbers van BMX-freestyle.
Integraalhelmen
Integraalhelmen hebben zeer uiteenlopende prijzen. Dit komt doordat het moeilijk is om het gewicht van deze zeer complete type helm te verlagen. Dit is bijvoorbeeld het geval met de Fox Proframe helm.
Een integraalhelm biedt de fietser immers de grootste bescherming van zijn lichaam. De integraalhelm beschermt niet alleen de hele schedel, maar ook het hele gezicht dankzij de speciale constructie.De duurste helmen zijn de lichtste, omdat ze zijn gemaakt van geavanceerde, duurzame en kostbare materialen, zoals koolstof.
Hybride helmen
Deze helmen zijn nieuw op de markt en kunnen met een klik worden getransformeerd. Van een all-mountain helm voor vlak terrein of in de heuvels, tot een integraalhelm met de toevoeging van een kinstuk, geschikt voor agressievere afdalingen.
Hybride helmen bieden daarom een perfect compromis voor mountainbikers. Het populairste onder renners zijn de Giro Switchblade of de Bell Super 3R.
MTB-helmen in jouw maat
Het tweede belangrijke element bij de keuze van een helm is de maat! De helm mag niet te groot of te klein zijn. Meet je hoofdomtrek met een centimeter ongeveer 2 cm boven de wenkbrauwen aan de voorkant tot aan het rondste deel van je schedel aan de achterkant.
Raadpleeg de maattabellen op de helmpagina's om de juiste helm te kopen die bij je hoofd gepast. Als de helm bij ontvangst niet helemaal aan je verwachtingen voldoet, heb je 14 dagen de tijd om deze te retourneren.
MIPS-technologie voor een betere MTB-helm?
Het MIPS-systeem (Multi-directional Impact Protection System) is onlangs geïntroduceerd voor onze mountainbikehelmen. Deze technologie, die het resultaat is van jarenlang onderzoek door het Koninklijk Instituut voor Technologie en het Karolinska Instituut in Stockholm, maakt het mogelijk om bij een botsing de verplaatsing van het hoofd in de helm te begeleiden en de schok te incasseren.
Dit is een echte vooruitgang met een veel betere bescherming van de schedel en er zijn nu veel MIPS-helmen op de markt.