Hoe kies je een BMX fiets?
BMX: een kleine fiets voor grote sensaties
BMX, ook wel Bicross genoemd, is een op de motorcross geïnspireerde sport. Jongeren in Californië droomden van sensationele motorritten. Maar omdat ze zich dat niet konden veroorloven, kwamen ze op het idee een discipline te creëren die evenveel sensatie zou geven als de motorcross, maar tegen lagere kosten: de BMX.
De BMX kent twee verschillende takken: BMX Race en BMX Freestyle. Voor beide wordt een kleine fiets gebruikt: het frame en de wielen zijn klein, het zadel is laag en het stuur is groot voor een gemakkelijke besturing.
Afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de rijder variëren de wielmaten van 16 tot 24 inch, waarbij de meest gangbare maat 20 inch is. De wielen zijn voorzien van brede banden die afhankelijk van de discipline glad of gekerfd zijn, er is slechts één versnelling en één rem. Het frame van een BMX is meestal van staal of aluminium, ook hier hangt de keuze van het frame af van de discipline. Het aluminium frame voor BMX Race is licht en dus effectief bij het versnellen. Voor Freestyle waarbij figuren worden uitgevoerd, is staal sterker en gemakkelijker te hanteren.
Uit BMX zijn verschillende disciplines voortgekomen: Race, Flat, Street, Dirt, Park en Trail.
De uitrusting van de BMX-er
De uitrusting is vergelijkbaar met die van de motorcross, met name voor BMX Race, waar de rijder een helm moet hebben en bescherming voor het hele lichaam (elleboogbeschermers, kniebeschermers, handschoenen...). Het beschermingsniveau varieert naar gelang van de beoefende discipline. Voor Street of Park dragen BMX-ers een streetwear outfit in de stijl van skaters.
BMX-stijlen
BMX Race
BMX Race is komen overwaaien uit de VS en wordt beoefend op kunstmatige tracks die zijn voorzien van hobbels en verhoogde bochten. De rijders staan met 8 klaar op een verhoogd startgrid, en racen na het startschot over een circuit van 350 tot 400 meter lang, afhankelijk van de piste.
BMX-racen is een zeer veeleisende sport met een mix van pure techniek, racetactiek en fysieke kracht, die sinds kort ook vertegenwoordigd is op de Olympische Spelen. Het vereist kracht, snelheid en uithoudingsvermogen.
De gebruikte fietsen zijn kleine stijve fietsen met 20 inch-wielen, één versnelling en een achterrem met remblokken. De maten van de fietsen hebben namen: Mini, Junior, Expert, Pro...
Het frame is meestal gemaakt van aluminium en recentelijk ook van carbon om het gewicht van de fiets zo laag mogelijk te houden. Bij BMX Race worden platte of automatische pedalen gebruikt, elk met hun eigen voordelen. Platte pedalen bieden een groot steunvlak en een goede voetmobiliteit, automatische pedalen bieden een goede trapefficiëntie en geven meer kracht.
BMX Freestyle
Net als bij MTB Street is BMX Freestyle een afgeleide van BMX Race. Het wordt op straat beoefend met behulp van straatmeubilair of in skateparken. BMX Freestyle omvat verschillende disciplines:
- Flat: hierbij doe je figuren op een vlakke ondergrond.
- Street bestaat uit het uitvoeren van figuren op straatmeubilair.
- bij Dirt voert de rijder kunstjes en sprongen uit over greppels.
- Park: de figuren worden uitgevoerd in een skatepark op elementen als hellende vlakken, schansen, enzovoort.
- Trail: BMX-ers rijden op zelfgemaakte mogulvelden op braakliggende terreinen of bossen.
Hoewel het algemene uiterlijk van de fiets erg lijkt op dat van de BMX Race, is het materiaal totaal anders. De fietsen zijn uitgerust met:
- pegs (metalen buizen die aan de wielbuizen zijn bevestigd) voor steun en schuiven op hellingen, naafbeschermers (onderdelen ter bescherming van het tandwiel).
- een rotor om rotaties met het stuur uit te voeren.
- vlakke pedalen om een goed steunvlak te hebben en de steun snel te veranderen.