Hoe kies je een hometrainer?
Het is winter, het wordt vroeg donker en het is koud en nat ... Voor veel fietsers zijn de kou, regen en modder een excuus om het fietsen een paar maanden voor gezien te houden. Gelukkig kun je met een hometrainer ook in de wintermaanden thuis blijven trainen.
Aanvankelijk werden hometrainers gebruikt door professionals in de winter of voor een wedstrijd, maar het apparaat bleek al snel ook te voldoen aan de wensen van amateurwielrenners. De komst van platforms als Zwift of Kinomap hebben ook bijgedragen aan deze democratisering. De hometrainer is gemakkelijk te gebruiken en stelt je in staat om binnenshuis op je eigen fiets te rijden door de achterwielbevestiging. Hometrainers zijn relatief klein en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen en vervoerd.
Vergelijking van hometrainers: verschillende typen
Binnen de familie van hometrainers zijn er verschillende modellen. Om je te helpen bij je keuze vind je hier een overzicht met alle informatie over dit onmisbare hulpmiddel.
Hometrainers met weerstand
Op dit type kun je de fiets rechtstreeks via het achterwiel aan de machine bevestigen. Deze modellen geven hetzelfde gevoel als een klassieke rit omdat je op je eigen fiets zit en je kunt dansen op de pedalen. Afhankelijk van de trainingsvereisten kan het wiel in meer of mindere mate worden afgeremd via hydraulische, magnetische of luchtweerstand. Deze op het achterwiel uitgeoefende weerstand maakt het dus mogelijk de intensiteit te variëren.
Met een instapmodel hometrainer met weerstand kun je een vlak parcours simuleren en beschik je over 5 tot 10 remstanden. Het apparaat maakt lawaai en je achterband slijt snel door de wrijving op de plastic rol. Een hometrainer van gemiddelde tot hoge kwaliteit kan hellingen simuleren en heeft een stillere werking, vooral als de trainingsrol van gel is gemaakt.
Direct drive hometrainers
In dit geval sluit je de fietsketting rechtstreeks aan op de met een cassette uitgeruste machine en niet op het complete achterwiel. Bij deze complete hometrainers slijt de achterband niet en ze kunnen op eenvoudig hellingen tot 18% simuleren. Het nadeel is dat deze machines relatief omvangrijk en niet opvouwbaar zijn. Tot de toonaangevende modellen op de markt behoren de Elite Direto en de Tacx Flux 2.
Hometrainers met rollers
Zo kun je werken aan je evenwicht, traptechniek en snelheid. Op een roller staat de fiets niet vast. Je kunt er geen hellingen mee simuleren of aan kracht en vermogen werken. De rollers nemen ook meer ruimte in beslag dan een conventionele hometrainer. De rollers zijn ook zeer nuttig voor een warmingup voor een wedstrijd (baan, veldrijden enzovoort).
Hometrainers met een online verbinding
Sommigen vinden hometrainers niet aantrekkelijk vanwege de eentonigheid van de training. Gelukkig bieden alle merken hometrainers nu verbonden producten waarmee je een route op een scherm (tablet, dvd, computer, smartphone) kunt visualiseren en een nauwkeurig trainingsprogramma kunt volgen dat voldoet aan je behoeften (helling, kracht, uithoudingsvermogen, enzovoort). Ook beschik je over allerlei gegevens over je training en kun je zelfs op afstand met een vriend fietsen (via internet). Met de komst van tal van trainingsapps zoals Strava of Training Peaks is het ook mogelijk om je ritten op deze platforms te delen (dit is bijvoorbeeld het geval op de Elite Suito of de Tacx NEO 2 Smart).
Regels voor een effectieve training:
Nadat je je hometrainer hebt gekozen, kun je regelmatig gaan trainen. Houd je aan de volgende eenvoudige regels om deze training leuk en effectief te houden:
- Fiets niet langer dan 2 uur op een hometrainer. Het beste is een training van 1 uur
- Drink voldoende en vul je minerale zouten aan: binnenshuis zweet je extra doordat je niet afkoelt door de verplaatsing.
- Bescherm de vloer en de fiets tegen transpiratievocht.
- Veeg je gezicht af met een handdoek zodat het zweet niet in je ogen prikt.
- Gebruik een hartslagsensor om je training beter te controleren (percentage van de hartslag) en een cadanssensor (aantal pedaalomwentelingen per minuut).
- Doe een warmingup van 10 tot 15 minuten en eindig met 5 tot 10 minuten actief herstel (60% HR Max).
- Gebruik een hometrainerband die veel minder slijt dan een conventionele band en minder lawaai maakt.
Verschillende soorten training:
Zoals we hebben gezien, is een hometrainer geschikt om ook in de winter te blijven trainen en je vaardigheden te behouden. Bedenk dat 30 minuten op de hometrainer gelijk staat aan 1 uur op de weg. Afhankelijk van het soort oefening kan een hometrainer worden gebruikt om te werken aan snelheid, kracht en explosiviteit.
- Werken aan snelheid: het doel is om je benen snel te laten draaien (hoge cadans). Hoe hoger de cadans, hoe beter je bewegingen worden gecoördineerd en hoe efficiënter je trapt. Met deze oefening kun je ook één been of beide benen tegelijk trainen. Voor deze oefening moet je doortrappen, tussen 60 en 70% van je maximale hartslag (HR Max) behalen en je benen tussen 90 en 120 omwentelingen per minuut (rpm) laten maken. Afhankelijk van de vorm variëren de reeksen, de lengte van elke reeks en het aantal herhalingen.
- Werken aan kracht: het doel is om met een hoge versnelling en een groot verzet op de hometrainer te rijden. Het traptempo mag niet hoger zijn dan 50-60 rpm en de HR Max moet rond de 80% liggen. Voor deze oefening moet je kiezen voor een splittraining. Warmingup, 3 tot 5 minuten krachttraining (50 rpm), 2 minuten herstel. Herhaal de cyclus meerdere malen en eindig met 10 minuten actief herstel.
- Werken aan explosiviteit: hier is het doel om korte, heftige oefeningen te doen om je lichaam te laten wennen aan zware beklimmingen of sprints. Gebruik hier ook splittrainingen. 10 minuten opwarmen (60-65% HR Max), dan meerdere sprints van 10-20 seconden op 95-100% HR Max met 45 seconden rust tussen elk interval. Eindig met 10 minuten afkoeling en actief herstel.
Hometrainers samengevat:
Als je wilt investeren in een hometrainer of een andere hometrainer wilt kiezen, controleer dan eerst of deze compatibel is met je fiets (wielmaat, as). Ten tweede, bepaal je behoeften. Als je rustig voor de tv wil trappen, kun je een klassieke hometrainer gebruiken. Voor specifiek werk kun je het beste investeren in een hometrainer van gemiddelde of hoge kwaliteit die verschillende weerstandsniveaus en verschillende hellingshoeken biedt.
Ten slotte, als je de eentonigheid van een klassieke hometrainer graag wilt doorbreken met online mogelijkheden, kies dan voor een 'virtuele trainer' die wedstrijden simuleert of waarmee je via internet samen met iemand anders een tocht kunt maken.
Als je in een flat woont, kies dan voor een compact model dat je gemakkelijk kunt opbergen en dat niet teveel lawaai maakt om je buren te ontzien. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt tijdens het sporten, bescherm de vloer en je fiets, en gebruik een hartslag- en cadanssensor om je trainingen beter te controleren.