Hoe kies je de juiste racefietsschoenen?
Op welk niveau je ook fietst, of je nu een beginner, een regelmatige fietser of een prof bent, goede schoenen zijn essentieel voor comfort en prestaties. De keuze van je schoenen hangt echter af van je beoefening en je wensen.
Een fietsschoen bestaat uit 3 delen: de zool die in contact staat met het pedaal via een schoenplaatje, de schoen zelf en de sluiting. Wij leggen uit hoe je de juiste racefietsschoenen kiest.
De zool
Afhankelijk van je toepassing en je verwachtingen zullen de zolen anders zijn. De zool is een essentieel onderdeel van je schoen. Kies tussen:
- Stijve zool als je regelmatig fietst en prestatiegericht bent. Deze schoen is licht en vaak gemaakt van koolstof dat niet vervormt door de druk. Samen met een snelsluiting kan de fietser hiermee maximale energie overbrengen op het pedaal. Dit zorgt voor een meer rendement van je inspanning.
- Halfstijve zool voor beginners of toerfietsers. Als je meer op zoek bent naar comfort dan naar prestaties, kies dan voor een halfstijve zool met een combinatie van bijvoorbeeld nylon, glasvezel of polyamide. Dat is flexibeler dan een koolstofzool.
De meeste racefietsschoenen hebben een zool met 3 gaten, die compatibel is met de meeste automatische pedalen op de markt (Look, Time, Shimano SPD-SL, Speedplay enzovoort).
De sluiting
Er zijn verschillende soorten sluitingen, met klittenband, snelsluitingen en veters.
- Scratches zijn praktisch en stevig. Dit systeem wordt aanbevolen voor beginners. Naast comfort bieden ze een goede ondersteuning van de voet en zijn ze gemakkelijk te verstellen, zelfs tijdens het rijden. Bij nat weer hebben scratches echter minder grip.
- Met snelsluitingen (verstelling met riempje of wieltje) kun je de schoen aan je voet aanpassen. Je kunt de sluiting ook tijdens het fietsen strakker zetten om maximale prestaties te krijgen bij het trappen. Sluitingen met dit type systeem zijn zeer nauwkeurig. Een van de bekendste is de Boa-sluiting (rond wieltje).
- Veters maken de laatste jaren een comeback. Sommige merken bieden high-end modellen met veters in een vintage stijl die voldoende stevig zijn en goede prestaties opleveren.
Het comfort
Een goed ondersteunde voet bevordert het comfort en je trapprestaties. Je voet mag niet glijden in de schoen, of je nu zit of op de pedalen staat. Om blessures te voorkomen moet de schoen niet te strak zitten. Je voet zwelt op tijdens het sporten, dus de schoen mag niet te strak zitten bij het passen. Tegenwoordig gebruiken fabrikanten voornamelijk synthetisch leer en/of mesh voor lichtgewicht schoenen.
Als je soepele, goed geventileerde schoenen koopt, zijn deze zeer comfortabel, maar niet zozeer bestand tegen kou en temperaturen onder nul. Het gebruik van schoenhoezen is dan noodzakelijk. Ze isoleren tegen kou en water. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en verkrijgbaar in verschillende materialen en modellen, afhankelijk van de temperatuur.
Samengevat
Bij de keuze van fietsschoenen is het belangrijk dat je weet welk pedaalsysteem je hebt zodat dat de twee compatibel zijn. De zool en het sluitingssysteem zijn belangrijke elementen om rekening mee te houden bij je keuze. Als je een stijf model wilt om al je kracht over te brengen, dan is de koolstofzool iets voor jou. Als je niet fietst om te presteren maar voor de ontspanning, kies dan een halfstijve zool.