Hoe kies je je MTB-beschermers?
Hoewel een helm en een paar handschoenen essentieel zijn voor alle fietsactiviteiten, is voor veeleisende disciplines van de volledig geveerde mountainbike zoals Enduro, All-Mountain of DH, extra uitrusting nodig om het risico op letsel te verminderen en om je zekerder te voelen.
Afhankelijk van je gebruik zijn er verschillende beschermingsniveaus. Lees onze adviezen voor het kiezen van de juiste MTB-beschermers.
Beschermers voor trail/all-mountain:
All-mountain of trail riding wordt meestal beoefend in middelhoge of hoge bergen. Vanwege de oneffenheden van het soms geaccidenteerde terrein kun je kiezen voor zachte knie- en elleboogbeschermers. Afhankelijk van de bodem (losse grond, droge en rotsachtige grond...) bestaan er verschillende diktes en soorten schuimrubber. Dus als je meestal op ruw terrein rijdt, adviseren wij te kiezen voor traagschuim zoals D3O of VPD. De zachte beschermers zorgen voor comfortabel trappen. Lange handschoenen zijn ook handig om je handen te beschermen bij een val.
Beschermers voor Enduro-mountainbiken:
Met een afwisseling van afdalingen en beklimmingen heb je beschermers nodig die lichtheid combineren met ademend vermogen.
Wat de helm betreft, bieden de fabrikanten modellen met afneembare kinbanden (Met, Giro, Leatt ...), of integraalhelmen met meer ventilatie en minder gewicht (Fox, Urge ...).
De keuze van soepele kniebeschermers en elleboogbeschermers is het beste compromis. Als je kiest voor harde beschermers, is het altijd mogelijk ze te gebruiken tijdens de klim (en ze verder in je tas te laten).
Desgewenst kun je ook kiezen voor een beschermende ondershort voor onder je fietsbroek. Beschermde zones op de heupen, dijen en stuit zijn nuttig bij een val. Afhankelijk van je niveau is een rugbeschermer (al dan niet geïntegreerd in de rugzak) ook noodzakelijk en verplicht bij de meeste wedstrijden. Wij raden je aan een mouwloos vest te kiezen dat ook bescherming kan bieden aan de ribben.
Beschermers voor downhill-mountainbiken/DH:
DH is een spectaculaire discipline die een specifieke en geschikte uitrusting vereist om het risico van letsel te beperken. De juiste uitrusting biedt ook meer vertrouwen als je de remmen loslaat!
Naast een integraalhelm kun je kiezen voor een vest met borstbeschermer en een geïntegreerde rugbeschermer. Deze beschermt je wervelkolom bij een val. Je kunt ook een halskraag van het type Leatt gebruiken om verdraaiing van de nekwervels te voorkomen. Deze kragen zijn een aanvulling op de rugbeschermer die compatibel moet zijn met de kragen. Dit wordt aangegeven in de productbeschrijvingen. Stijve elleboog- en polsbeschermers worden sterk aanbevolen om verstuikingen te voorkomen. De merken bieden ook beschermende MTB-vesten waarin de beschermers zijn geïntegreerd als in de uitrusting voor American football.
Op het onderlichaam zijn beschermende ondershorts en knie- en scheenbeschermers een essentieel onderdeel voor deze discipline. Sommige fietsers voegen een enkelbeschermer toe om letsel te voorkomen bij een botsing met fietsonderdelen (kettingblad, crankstel, enzovoort).
Je kunt nu volledig beschermd op pad gaan, maar nul risico bestaat niet. Gebruik dus altijd je gezond verstand en respecteer de veiligheidsregels die voor jouw speelveld gelden.