Hoe kies je MTB-wielen
Zijn je wielen beschadigd en wil je ze vervangen? Of wil je je MTB upgraden met nieuwe wielen?
Voordat je de verschillende modellen wielen gaat bekijken, moet je bepalen wat je budget is en voor welke oefening je wielen bedoeld zijn. De prijzen variëren namelijk sterk tussen instapmodellen en high-end modellen: ze kunnen oplopen tot enkele duizenden euro's. En wielen zullen niet hetzelfde zijn voor cross-country, downhill of enduro. Er moet rekening worden gehouden met verschillende criteria.
Jouw uitdaging is om het beste compromis te vinden tussen lichtheid en stijfheid, afhankelijk van je MTB-gebruik. Vooral bij een complete fiets kan het verwisselen van het paar wielen waarmee de fiets is uitgerust vaak gewicht besparen, maar pas op dat je geen comfort en kracht opoffert op het altaar van gewichtsvermindering. Bekijk hier onze tips om je mountainbike wielen te kiezen.
Welke maat MTB-wiel moet ik kiezen?
Op dit moment zijn er 3 standaarden op de markt:
26 inches
Het was de standaardmaat en is dat nog steeds voor Free Ride, Downhill en Dirt, vooral omdat deze praktijken wendbaarheid vereisen. De 26" wielen zijn vaak stijver, lichter, reactiever en daardoor gemakkelijker te herlanceren na bijvoorbeeld een bocht.
27.5 inches
Dit is de tussenmaat tussen 26 en 29 inch. De 27,5 wielen zijn erg aanwezig op Enduro- en DH-fietsen omdat ze wendbaarheid en precisie bieden. De standaard 27,5 kan zowel obstakels als rollende stukken aan en de verplaatsing kan oplopen tot 200 mm.
29 inches
Er zijn veel modellen semi-rigid (of hardtrail) uitgerust met 29" wielen omdat ze tegelijkertijd een goede trapefficiëntie, comfort en stabiliteit bieden. De 29" wielen absorberen schokken beter en bieden goede grip/adhesie omdat het bandenoppervlak breder is. Bovendien ligt het zwaartepunt hoger zodat het gemakkelijker is om obstakels te passeren.
Welk type velg?
De velg is het element dat bepalend is voor het comfort en de stijfheid en dus voor de wendbaarheid van de MTB. De velgen zijn van aluminium or carbon . De laatste zijn lichter en stijver, maar ook duurder. De praktijk en het terrein waarop je gewend bent te rijden zullen van invloed zijn op je keuze. In DH geef je de voorkeur aan brede en robuuste velgen om bredere banden met relatief lage druk te kunnen monteren. In cross-country of op glooiende paden zijn smallere velgen daarentegen ideaal om je fiets lichter te maken.
De keuze van de velg heeft ook invloed op het type en de maat van de banden die je erop kunt zetten. Sommige velgen worden Tubeless Ready genoemd en zijn geschikt voor tubeless banden op voorwaarde dat ze waterdicht zijn. Aan de ene kant maakt Tubeless het mogelijk om gewicht te winnen zonder de binnenband en vermindert het de risico's op lekrijden door knellen tijdens het fietsen met weinig druk. Anderzijds bieden Tubetype velgen (met binnenband) comfort en eenvoudige reparatie.
Welk type naaf?
Houd rekening met de afmetingen van de bevestigingsas voor je voor- en achternaaf, zodat de nieuwe wielen goed op je MTB passen.
Afgezien van een paar instapmodellen die zijn uitgerust met V-Brake remmen, zijn de meeste MTB's tegenwoordig uitgerust met schijfremmen. Er bestaan twee bevestigingssystemen: ten eerste de 6-gaats IS (International Standard) en ten tweede de Centerlock.
Wat voor spaken?
De spaken bepalen de stijfheid en het comfort van het wiel. Ook hier zal je praktijk doorslaggevend zijn in je keuze en moet je rekening houden met verschillende elementen:
- Materiaal: staal biedt stijfheid, sterkte en duurzaamheid, titanium biedt flexibiliteit, aluminium biedt stijfheid, comfort en gewicht, carbon is zeer resistent.
- De lengte hangt af van de grootte van je wiel en naaf, maar ook van het aantal spaken op het wiel.
- Het aantal spaken op een MTB varieert van 28 tot 36, wetende dat hoe meer spaken, hoe zwaarder het wiel is, maar dat het ook steviger en stabieler is.
- De interlacing: sterk gekruiste spaken zorgen voor flexibiliteit en comfort, terwijl niet-gekruiste spaken die loodrecht op de naaf staan lichtheid en stijfheid aan het wiel geven.
Het is aan jou om het juiste evenwicht te vinden op basis van je praktijk en je bouw. Je hebt nu alle informatie die je nodig hebt om je MTB-wielen te kiezen!