Hoe kies je een triatlonfiets
Een triatlonfiets is vergelijkbaar met een racefiets, maar heeft als doel een zeer aerodynamische houding mogelijk te maken. Dankzij een goede aerodynamica wint de triatleet namelijk aan kracht, minimaliseert hij zijn inspanningen en spaart hij zichzelf voor het hardlopen.
De triatlonfiets is daarom heel specifiek en het gebruik van een klassieke racefiets is volledig mogelijk als je nog maar net begint met de drievoudige inspanning. Hij is veelzijdig en daarom bruikbaar op alle soorten terrein en de houding is comfortabel om de discipline te leren begrijpen.
Je moet je triatlon kiezen op basis van je beoefening: vrije tijd, regelmatig of wedstrijd.
De keuze van het frame
- Als je begint met triatlon, kun je kiezen voor een klassieke racefiets, waarbij het ontwerp van het frame het mogelijk maakt om een geavanceerde positie te hebben, maar hoog genoeg om comfortabel te zijn. Een aluminium frame is perfect geschikt voor af en toe, lichtgewicht en stevig gebruik en het is het meest voorkomende materiaal op een instap- tot middenklasse fiets. Voor een regelmatige training en als je op zoek bent naar prestaties, kun je op zoek gaan naar een carbon frame dat stijver is en een goede energieopbrengst heeft.
- Voor de meer doorgewinterde deelnemers kun je kiezen voor een aero racefiets met zeer brede en geprofileerde buizen op het frame, die een zeer voorovergebogen positie bevordert om de aerodynamica te verbeteren. Wees voorzichtig, want deze fiets is zwaarder en minder comfortabel dan een klassieke racefiets.
- Als je op zoek bent naar snelheid, dan kies je voor een tijdritfiets met een aflopende geometrie en goede aerodynamica, een frame met een meer uitgesproken zitbuishoek en een lage zadelpen en hanger. Alles is erop gericht om een zo lang mogelijke buste te hebben.
Om de aerodynamica waar triatleten echt naar op zoek zijn te verbeteren, kunnen extensies worden toegevoegd. Ze maken het gemakkelijk om de buste te verlagen en zorgen voor een betere aerodynamica. Korte extensies worden vooral gebruikt bij draftingwedstrijden omdat ze bij dit soort wedstrijden zijn toegestaan, klassieke extensies zijn langer en zorgen ervoor dat de ellebogen op armsteunen kunnen rusten voor een comfortabelere positie en tot slot zijn sommige extensies geïntegreerd in het stuur.
De wielen
Carbon of aluminium velgen? Nogmaals, alles hangt af van je praktijk en de wielen hebben invloed op efficiëntie en comfort. Aluminium wielen zijn licht en stevig: ze verdienen de voorkeur voor gebruik in de bergen. Carbonwielen zijn ontworpen voor prestaties en zijn licht, stijf en comfortabel. Op carbon wielen wordt de overgebrachte energie onmiddellijk doorgegeven, dus ze leveren een goede energieopbrengst op vlak terrein, maar het remmen is minder effectief dan op een aluminium velg.
Wielen met spaken of lenticulaire wielen? Triatlonfietsen hebben minder stralen dan racefietswielen, waardoor ze lichter zijn. Op tijdritfietsen is het mogelijk om een spaakwiel vooraan en een lenticulair wiel achteraan te hebben. Het is een solide wiel dat het mogelijk maakt om door de wind te worden voortgeduwd zoals een zeil, een optie die is voorbehouden aan de meest doorgewinterde renners.
Klassieke of tubeless band? Klassieke binnenbanden zijn het meest praktisch en gemakkelijk te gebruiken, maar zijn gevoeliger voor lekrijden. De band is erg licht en biedt comfort, goede wendbaarheid en optimale prestaties. In combinatie met een carbon velg is dit een ideaal wiel voor wedstrijden. Het enige nadeel: de banden zijn moeilijker te monteren en te repareren dan conventionele banden. Tubeless banden, zonder binnenband, komen ook steeds meer op de markt en bieden comfort en prestaties die dicht in de buurt komen van de raceband. Er zijn echter speciale velgen nodig en er zijn momenteel maar weinig merken die tubeless banden produceren.
De crankset
De groep bevat de pedalen, de derailleur, het tandwiel, de ketting, de remmen en de shifters. Hoe meer je betaalt, hoe lichter de groep is. We zien steeds meer elektrische groepen verschijnen: ze laten een zeer snelle en precieze schakeling toe, maar ze zijn duur en verzwaren de fiets.
Let erop dat je een crankstel kiest dat geschikt is voor jouw praktijk: het meest gangbaar zijn de compacte pedalen met een dubbel plateau. De grootte van het tandwiel kan variëren afhankelijk van het terrein van de route, en je kunt tandwielen toevoegen als je bijvoorbeeld in de bergen rijdt. Als je een beginner bent, is een drievoudig blad de perfecte keuze om overal te komen.