Hoe kies je de juiste fietscomputer?
De fietscomputer is een onmisbaar onderdeel van de accessoires van de fietser. Met dit kleine apparaatje kun je alle variabelen van je tochten beter meten, zowel op de weg als in het bos. De fietscomputer werd oorspronkelijk ontworpen om de afgelegde afstand te meten, maar heeft nu ook vele andere functies.
Het aantal functies, de kwaliteit van het product en de onderdelen, maar ook het merk bepalen de prijs van de fietscomputer. Dat begint bij minder dan 10 euro voor het instapniveau tot meer dan 500 euro voor het allerhoogste segment.
Zo werkt een fietscomputer
Al je besturingsgegevens worden erheen gestuurd, afhankelijk van de technologie: door sensoren op de vork, een spaak, de pedalen, de achternaaf, de borst van de gebruiker of rechtstreeks via een GPS-signaal. Controleer of de verschillende signalen die door de sensoren aan de draadloze meters worden doorgegeven, compatibel zijn. Als je meters van verschillende merken hebt, kunnen deze elkaar storen en niet tegelijk worden gebruikt.
Computers met draad
Instapmodellen hebben beperkte functionaliteit zoals actuele snelheid, dagelijkse afstand, totale afstand, rijtijd en tijd. Een draad verbindt de teller met de magnetische sensor, die de omwentelingen van het wiel telt via een magneet die op een spaak van de velg is geplaatst.
Draadloze computers
De gegevensoverdracht tussen de sensor en de meter verloopt draadloos. Hoe hoger de prijs, hoe groter het aantal functies (snelheid: actueel, gemiddeld, maximaal; trapsnelheid: actueel, gemiddeld, maximaal; temperaturen, hoogtemeter, beklimmingen, hartslag, gebruik op verschillende fietsen, geautomatiseerde gegevensverwerking).
GPS-computers
GPS-fietscomputers worden steeds vaker gebruikt. Met behulp van de modernste technologie bieden deze meters een ongeëvenaarde nauwkeurigheid. De gegevensoverdracht vindt rechtstreeks plaats tussen GPS-satellieten en de computerontvanger.
Selectiecriteria: op basis van je discipline
Voor tochten
volstaan de instapmodellen. Voor gezinsuitstapjes in het weekend zijn inderdaad alleen de elementaire gegevens van belang, zoals maximale, gemiddelde, actuele snelheid of de afstand van de rit.
Voor meer regelmatige sporters
De middenklassemodellen zijn perfect voor het weergeven van verschillende snelheids- en afstandsstatistieken, evenals de cadans of hartslag. In deze klasse vind je modellen zoals Garmin Edge 530 of Bryton Rider 750E.
Voor de meest veeleisende sporters
Een topmodel dat naast de functies van de andere modellen ook een hoogtemeter en een vermogenssensor bevat, zal op prijs worden gesteld.
De verwerking van gegevens op de computer om ze te analyseren kan ook een belangrijk element zijn bij de keuze van een meter voor professionals. In deze reeks is de Garmin Edge 1040 een van de bestsellers van het Amerikaanse merk. Ook verkrijgbaar is de Wahoo Elemnt Roam
Voor sporters die graag hun smartphones gebruiken
Online fietscomputers, die live gegevens uitwisselen met de smartphone voor meldingen of informatie (weer, kalender, enz.), zijn sterk in opkomst. Smartphonehouders kunnen ook worden gebruikt om je iPhone of Android in het zicht te houden. Speciaal voor sporters ontworpen GPS-toepassingen zijn beschikbaar in de winkel.
Voor lange tochten
Een fietscomputer met GPS-kaart en routenavigatie zijn handig voor een gemakkelijke oriëntatie. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen GPS-apparaten waarop de kaart wordt weergegeven (zoals een klassieke auto-GPS, bijvoorbeeld de Garmin Edge Explore) en GPS-apparaten waarmee je je route pas na thuiskomst kunt bekijken.
Met GPS-apparaten met kaartweergave kun je je vorderingen in realtime volgen op een gedetailleerde kaart. Deze GPS-apparaten zijn zeer nuttig als je op onbekend terrein rijdt of zeer lange afstanden aflegt.
Voor triatlonliefhebbers
Als je aan triatlons doet of verschillende disciplines op verschillende fietsen beoefent, kun je het beste een model kiezen dat verschillende fietsen kan onthouden of een GPS-horloge waarmee je de activiteit zonder de fiets kunt voortzetten (zeer praktisch bij triatlon). Dit horloge geeft snelheid, afgelegde afstand, hartslag en diverse andere opties.
Gebruiksduur en andere criteria
De gebruiksduur van de computer kan een tweede keuzecriterium vormen, omdat de GPS-meters met oplaadbare batterij een beperkte werkingsduur hebben (vaak ongeveer 20 uur), vergeleken met meters zonder GPS die tussen 3000 en 5000 km kunnen meegaan.
Ook moet worden opgemerkt dat nieuwe modellen zoals de Garmin Edge 1040 Solar een aanzienlijk verbeterde gebruiksduur hebben dankzij een zonnesensor op de GPS.
Voor GPS-meters met kaartweergave moet je ook de kaarten controleren die bij de aankoop van het apparaat zijn inbegrepen (alleen Frankrijk, Europa of andere continenten).
Andere criteria zoals waterdichtheid, aanpassing van de lichtsterkte, compatibiliteit met je bestaande accessoires en gebruiksgemak kunnen in aanmerking worden genomen bij de keuze van een nieuwe fietscomputer.